Vad en nyhet innebär är olika för olika personer. Det man vet är att alla inte är intresserade av att läsa eller höra om exakt samma saker.

Sportnyheter eller politik?

Eftersom de flesta människorna i ett samhälle inte har samma intressen innebär det att nyhetsmedier måste anpassa sig efter det. Helst ska det finnas något för alla, och många gånger anpassar de sig i proportion efter intresset för vissa nyheter.

Till exempel är Aftonbladets sportsida, Sportbladet, en av de klart största aktörerna för sportnyheter i Sverige. Det här är en stor del av nyheterna i Sverige. Många svenskar är nämligen sportintresserade, av både svensk idrott och sport utomlands.

Å andra sidan finns det många svenskar som inte vill veta något alls om sport. Av den här anledningen är många tidningar uppdelade i just olika kategorier. För att den som vill läsa om vädret inte ska behöva se vad hänt det svenska fotbollslandslaget under veckan.

Det finns också något som oftast kallas för allmänheter. Det är det som på nyhetssidornas startsidor oftast är startsidan. Här är nyheterna i lite mer breda lag, men man kan oftast utgå från att det är sånt som rör samhället i stort. Det kan till exempel handla om att det är ett oväder som är på väg in, då rapporteras det där. Har det skett en nyhet som påverkar E20 utanför Mariestad? Då kommer det att skrivas om där. Det rör även om något brott har skett eller inför val och politik i stort.