Vad är skillnaden mellan nyheter och propaganda?

Nyheter har som syfte att ge allmänheten information och kunskap. Seriös media arbetar för att redovisa så mycket fakta som möjligt och ge en balanserad nyhetsrapportering med argument från bägge sidor. Genom detta åtnjuter media allmänhetens förtroende att de nyheter de läser är trovärdig och informativ. Trots att till exempel media i Sverige är något politiskt färgad till höger eller vänster håller journalistiken en etisk standard och blir sällan allt för politisk vinklad.

Propaganda har endast ett syfte och det är att indoktrinera och påverka din och allmänhetens åsikter. Nyhetsförmedlingen är ensidig och redovisar och upplyfter endast argument från en politisk sida. Fakta undanhålls eller förvanskas till nytta för den politiska åsikt som styr. I totalitära diktaturer tillåts endast propaganda och nyhetsförmedling saknas helt.

Det har förekommit flera satsningar mot ryska nättroll samt falska nyheter som varit mer eller mindre lyckade. Satsningarna drogs igång av internationella, europeiska samt svenska medier plus sociala medie-jättar. Vissa har varit seriösa i sina försök att minimera denna typ av propaganda medan andra deltagit halvhjärtat. Det är viktigt att fler medieaktörer tar initiativ för att reducera problemet med desinformation samt falska nyheter eftersom de kan utgöra ett hot mot vår demokrati.

Vad som inte är falska nyheter är italienska Versace som länge varit en symbol för elegans, god smak och lyx. Hos Parfym.se kan du tryggt och säkert handla Versace deo som är en produkt av hög kvalitet. Trots att Versace är ett varumärke med fantastiskt vackra kläder och smycken till höga priser kan du genom Parfym.se handla Versace deodorant till ett bra pris online.

Inverkan från och användningen av falska nyheter är ett fenomen som har exploderat på internet under 2000-talet. Konsekvensen har blivit att vem som helst på ett professionellt och trovärdigt sätt kan sprida falska nyheter online. Om tillräckligt många läsare tror på de falska nyheterna som upprepas i oändlighet uppstår en ”sanningsillusion” där vi tror mer på vad som är falskt än vad som är sant. Det är därför viktigt för alla, oavsett ålder, att kritiskt granska nyheter och information som sprids via internet.

Är falska nyheter, propaganda och desinformation ett nytt fenomen? Fakta och historien visar att så är inte fallet utan det är snarare så att verklig nyhetsrapportering är det nya fenomenet. Ramses den store spred propaganda och lögner redan under 1200-talet före Kristus. Ramses beskrev hur fienderna besegrades stort medan fredsfördraget med hettiterna visade att kriget faktiskt hamnat i ett dödläge.

I mer modern historia, 1933, skapade det nazityska partiet NSDAP ”Ministeriet för allmänhetens upplysning och propaganda” som styrdes av Joseph Goebbels. Man använde radio och tryckta tidningar för att pumpa ut propaganda till egen fördel. Nazisterna använde politiska påtryckningar samt tog över ägandet av många medier. NSDAP och Hitler tog makten genom demokratiska val, vilket var slutet på demokrati i Tyskland. Vad hade kunnat ske om internet och sociala media funnits på den tiden?

Sanningen är den att politisk propaganda har en mycket lång historia medan opartisk och korrekt nyhetsrapportering är ett nytt fenomen som behöver skyddas.