Senaste nyheter – vattenbrist i Sverige

SMHI varnar nu för att låga vattenflöden och grundvattennivåer kan uppstå i 15 av landets län. Detta beror på regnbrist och höga sommartemperaturer. Överlag är vattenbrist något vi kommer att behöva hantera allt mer i Sverige på grund av klimatförändringarna, vilket kan vara bra att känna till för dig som vill ha en pool i trädgården.

Genom att köpa vattensnåla och hållbara produkter till trädgården kan du använda mindre vatten när det råder vattenbrist. Hos https://rorfokus.se/ hittar du en stor mängd pooler, spabad och andra artiklar både till din trädgård och ditt badrum. Vi kan alla hjälpas åt och minska på vår vattenkonsumtion och på så vis hjälpa samhället i stort.

Globala klimatnyheter

Som svensk är det klokt att hålla sig uppdaterad kring klimatnyheter globalt sett, då vi alla påverkas av hur kampen mot klimatförändringarna utvecklas. I Sverige har vi möjlighet att följa nyheterna via våra datorer och smartphones. Så även i USA och Europa där det är enkelt att nå ut till befolkningen med de senaste nyheterna. På andra kontinenter som Afrika, Sydamerika och Asien är internet inte alltid lika lättillgängligt, vilket kan innebära problem i arbetet för att stärka demokratin och motverka klimathotet.

Vattenbrist i Sverige

Nyligen varnade SMHI för vattenbrist där det främst är sydöstra Sverige som kommer att drabbas, men kommuner på västkusten har också infört bevattningsförbud. För tillfället är det totalt 34 kommuner i landet som har infört bevattningsförbud. Detta enligt en lista som Svenskt vatten har sammanställt. Det finns risk för vattenbrist i femton olika län under den närmaste månaden. Ola Pettersson som är hydrolog på SMHI berättar att vi har haft högre temperaturer och mindre nederbörd än vad som är normalt under sommaren, vilket gör att vi totalt förbrukar mer vatten. Växterna tar också upp mer vatten samtidigt som mer vatten avdunstar. Detta får en effekt i första hand på sjöar och vattendrag, och efter en längre tid även på grundvattenmagasinen.

När din kommun inför bevattningsförbud kan du läsa om det på deras webbplats. Svenskt vatten brukar också lista aktuella bevattningsförbud på sin hemsida. Om du äger en egen brunn kan du enkelt hålla koll på förbrukning och vattentillgång, där vattennivån kan avläsas med ett kluck-lod. För att spara vatten i hushållet kan du duscha i stället för att bada, samt ta kortare duschar och stänga av vattenflödet under tiden du tvålar i dig. När du vattnar i trädgården är det bäst att göra detta på kvällen, tidig morgon eller på natten då lufttemperaturen då är lägre. Krukor som innehåller känsliga växter bör placeras i skuggan när solen är stark.